Een Eigen Kracht-conferentie kan ingezet worden op elk moment in je leven en op elk gebied.
Bijvoorbeeld wanneer er beslissingen dienen genomen te worden i.v.m.:
- Globale ondersteuningsvragen
- Gezondheidsproblemen
- Ondersteuning bij het zelfstandig wonen
- Opvoedingsproblematiek
- (Dreigende) schooluitval
- (Dreigende) uithuisplaatsing
- Eenzaamheid
- Tewerkstelling
- Juridische problemen (echtscheidingen, burenruzies, ...)
- Reïntegratie in de maatschappij
- ...
Het netwerk krijgt maximale ruimte om zelf oplossingen te bedenken. Daarnaast streven we steeds naar een goede afstemming en samenwerking met hulpverlenende instanties.
Een Eigen Kracht-conferentie zet de hulpverlener niet 'buiten spel'.
Kinderen en jongeren 0 tot 18 jaar met mogelijkheid tot uitbreiding naar 25 jaar als er voor de leeftijd van 18j een hulpaanvraag is geweest naar een actor in de welzijnszorg.
De conferentie verloopt in vijf fases:
De voorbereiding
Als je al lang met problemen geconfronteerd wordt, ben je vaak moe, uitgeput en voel je je vaak geïsoleerd. Een grote bijeenkomst organiseren is misschien wel het laatste waar je aan denkt. Gaat er wel iemand komen? Gaat er geen ruzie zijn?
Een Eigen Kracht-conferentie vraagt een goede voorbereiding, waarbij een onafhankelijk coördinator de familie helpt bij alle stappen. Deze coördinator is zelf geen hulpverlener, maar een vrijwilliger die hiervoor een driedaagse training volgde èn bij elk traject de nodige supervisie krijgt van 'Eigen Kracht-conferenties, vzw'.
De voorbereiding bestaat uit een activeringsperiode van 6 tot 8 weken. In die periode wordt eerst bekeken waarover mensen willen nadenken en een plan maken. Vervolgens wordt er uitgezocht wie aanwezig kan zijn, wat er nodig is om samen te kunnen komen, welke datum de conferentie kan plaats vinden en welke informatie er eventueel nodig is van professionals om tot een goed plan te kunnen komen. Als er een verplichte hulpverlening betrokken is, wordt ook bekeken of er basisvoorwaarden zijn waaraan het plan moet voldoen.
De dag van de conferentie: informatieronde
De aanwezigen op de conferentie ontvangen in begrijpelijke taal alle informatie die ze willen en die nodig is om een goed plan te kunnen maken. Op dat ogenblijk kunnen betrokken hulpverleners, indien gewenst, hun visie op de situatie toelichten. Daarnaast kunnen organisaties en hulpdiensten hun aanbod voorstellen. Alle deelnemers krijgen hier ook de kans om vragen te stellen.
De dag van de conferentie: besloten gedeelte
De coördinator en de eventuele aanwezige hulpverleners verlaten de zaal. Vervolgens overleggen de deelnemers die behoren tot het sociaal netwerk, vaak gedurende meerdere uren, met elkaar, tot er overeenstemming bestaat over een concreet plan.
De dag van de conferentie: voorstelling en acceptatie van het plan
Het plan wordt gepresenteerd aan de coördinator, deze overloopt met de familie of het plan voldoende concreet is en of alle praktische details werden genoteerd. Elk plan dat veilig en wettelijk is wordt onvoorwaardelijk geaccepteerd.
Na de conferentie
De onafhankelijk coördinator typt het plan uit en bezorgt dit aan alle betrokkenen. Hierbij eindigt de taak van de coördinator.
Familie en hulpverleners kunnen dan beginnen met de uitvoering van het plan.
In het plan werd ook opgenomen wanneer de familie zal samenkomen voor een evaluatie èn wie er initiatief zal nemen om terug samen te komen als zou blijken dat het plan bijsturing nodig heeft.
Een aanmelding voor een EKC – traject is steeds in overleg met de cliënt of door de cliënt.
Jongerenwelzijn
Toon aanbieders op de kaart
Geen resultaten gevonden