Personen met autisme, hun gezin en ruimere sociale omgeving. Vaak normaal begaafd, maar ook mogelijk als er een verstandelijke beperking is. Diagnose ASS is nodig, behalve voor pakket wegwijs, dan is vermoeden ASS voldoende.
Met ons divers modulair hulpverleningsaanbod spelen we zo soepel mogelijk in op de hulpvragen van de persoon met autisme en zijn context. Ons hulpverleningsaanbod heeft een vraaggestuurd, onafhankelijk, tijdelijk en ambulant karakter. We gaan hierbij uit van de mogelijkheden en sterke kanten van de persoon met autisme en zijn omgeving.
- Wegwijs: 3 gesprekken van 2 uur op de dienst: Wegwijs staat voor onthaal, advies en oriëntering. De begeleider gaat samen met jou in een drietal gesprekken aan de slag met de vragen die je over het autisme van je zoon of dochter hebt. Er zijn hierbij niet altijd pasklare antwoorden, maar hopelijk ben je met deze informatie al weer een stapje verder. Wegwijs kan ook als je vroeger begeleiding van Het Raster hebt gehad en opnieuw met één van onze begeleiders over je kind wil spreken.
- Accent: max. 1 jaar, 12 afspraken op de dienst: Deze begeleidingsvorm omvat een kortdurende advisering en/of eventuele doorverwijzing. Als je tijdens het verkenningsgesprek samen met de begeleider tot een afgelijnde opvoedingsvraag of hulpvraag komt, kan dit zorgpakket voor jou en je gezin wellicht een passend antwoord zijn. De begeleider verkent je hulpvraag in een beperkt aantal sessies en vertaalt dit in een mogelijke aanpak.
- Focus: een half jaar tot maximaal 1 jaar begeleiding aan huis, max. 36 sessies: Tijdens Focus leer je samen met de begeleider het autisme van je kind beter te begrijpen. Aan de hand van gerichte observatie, gesprekken en/of videobeelden zoek je samen met de begeleider naar een autivriendelijke benadering binnen je gezin. Je eigen ervaringsdeskundigheid en de mogelijkheden van je kind vormen hierbij steeds het uitgangspunt.
- Balans: één tot maximaal twee jaar begeleiding aan huis, max. 36 sessies per jaar: Een belangrijke invalshoek bij Balans is de aandacht voor de draagkracht van je kind, jezelf en je hele gezin. Samen met jou verkent de begeleider je eigen mogelijkheden en zoekt zo nodig naar bijkomende ondersteuning voor je gezin. Er is aandacht voor je persoonlijk netwerk van familie, vrienden en kennissen, want opvoeden kan je nu eenmaal niet alleen. Verder leer je samen met de begeleider tijdens Balans het autisme van je kind beter te begrijpen. Aan de hand van gerichte observatie, gesprekken en/of videobeelden zoek je samen met de begeleider naar een autivriendelijke benadering binnen je gezin. Jouw eigen ervaringsdeskundigheid en de mogelijkheden van je kind vormen hierbij steeds het uitgangspunt.
- De Tandem-begeleider gaat tijdelijk aan de slag met het aanleren van vaardigheden aan je zoon of dochter met autisme. Deze vaardigheden kunnen bijvoorbeeld te maken hebben met vrijetijdsinvulling, studie of zelfredzaamheid. Een voorbeeld hiervan kan zijn dat de begeleider je opgroeiende kind leert om het openbaar vervoer te gebruiken. De begeleiding van Tandem gaat door op de plaats waar de nieuwe vaardigheden nodig zijn.
- Autimaatje: De vrijwilligers voeren zowel binnen- als buitenshuis activiteiten uit, en dat met of zonder de ouders in de buurt. Het kan dan gaan over gezelschapsspelletjes spelen, knutselen, zwemmen, wandelen, naar de bioscoop gaan, muurklimmen, karten, enz… De vrijwilliger overlegt uiteraard steeds met de ouders over hoe de vrije tijd van de kinderen wordt ingevuld en welke activiteiten worden uitgevoerd.
- Groepsbegeleiding
- Brussengroep, adolescentengroep, oudergroep, ambulant
- Outreach
Details aanbod:
(Context)begeleiding
Begeleiding voor personen (+18 jaar) met een (vermoeden van) beperking
Contextbegeleiding voor kinderen/jongeren met een (vermoeden van) beperking
Verblijf en zelfstandig wonen
Begeleiding voor personen (+18 jaar) met een (vermoeden van) beperking
Begeleiding voor personen (+18 jaar) met een (vermoeden van) beperking
Expertiseuitwisseling (outreach)
Outreach ifv ondersteuning van kinderen en jongeren met een (vermoeden van) beperking
Provincie Antwerpen
Wanneer je een zorgvraag hebt rond autisme neem je bij voorkeur zelf contact op met onze dienst. Dit kan telefonisch, met een email of door even binnen te springen in onze Autitheek. De onthaalmedewerker noteert dan jouw gegevens op een aanmeldingsformulier en maakt een afspraak voor een verkenningsgesprek met de instroomcoördinator.
Wanneer je op onze dienst bent aangemeld, krijg je een afspraak voor een verkenningsgesprek met onze instroomcoördinator. Dit gesprek gaat in principe door op de dienst. Tijdens dit gesprek worden jouw zorgvragen uitgeklaard en formuleren we samen de belangrijkste doelstelling(en) voor de begeleiding. We gaan na hoe Het Raster of andere diensten deze kunnen helpen realiseren. De inhoud van onze verschillende zorgpakketten wordt toegelicht. Als blijkt dat Het Raster de meest geschikte ondersteuning kan bieden, wordt bekeken of wanneer de juiste hulp beschikbaar is. Indien Het Raster niet de meest geschikte hulp kan bieden, gaan we samen op zoek naar diensten die wel een antwoord kunnen bieden op jouw vragen. Wanneer de instroomcoördinator beoordeelt dat verdere vraagverduidelijking en/of oriëntering nodig is, kan je gebruik maken van ons zorgpakket Wegwijs.
Een verkennend gesprek of een info- en adviesgesprek, gevolgd door 3 gesprekken, kan op korte termijn gepland worden.
De wachttijd voor thuisbegeleiding bij kinderen jonger dan 12 jaar bedraagt momenteel een half jaar. De wachttijd voor begeleiding voor jongeren (+12 jaar) is langer dan een jaar.
De autitheek is vrij te bezoeken. Op woensdag en vrijdagnamiddag is steeds een deskundige aanwezig die de bezoekers adviezen kan geven.
Contactpersoon:
- Andre Kuyper
Adres:
- Boomsesteenweg 510A, 2020 Antwerpen
Telefoon:
- 03 830.35.89
E-mail:
- info@hetraster.be
Het Raster Kempen
014/75 39 70