‘De evenaar’ is een therapeutische gemeenschap waar mensen met psychische problemen kunnen worden opgenomen voor een intensieve en relatief langdurige behandeling. Er wordt veranderingsgericht gewerkt.
De evenaar is er enerzijds voor jongvolwassenen (ouder dan 17 jaar) waarbij we in de eerste plaats denken aan separatie/individuatie- en hechtingsproblemen. Anderzijds kunnen er volwassenen terecht met onder andere persoonlijkheidsproblemen, psychotische of ernstige neurotische problemen.
Mensen die al langere tijd last hebben van psychische en/of relationele problemen. Verschillende klachten kunnen aanwezig zijn: depressie, negatieve gedachten en gevoelens, angst, wantrouwen, persoonlijkheids- of identiteitsproblemen, post-traumatische stress, isolement, … . Deze klachten kunnen een enorme impact hebben op het dagelijkse functioneren (studie, werk, relaties, vrijetijdsbesteding).
In crisis, als er onmiddellijke hulp nodig is, wordt er niet opgenomen. Manifeste verslavingsproblematiek en een mentale handicap zijn uitsluitingscriteria.
‘De evenaar’ is een kleinschalige therapeutische gemeenschap en bestaat uit twee stadshuizen waar per huis 9 bewoners samenleven. Elkeen heeft een eigen slaapkamer en een eigen huissleutel.
In een therapeutische gemeenschap worden vijf elementen vooropgesteld die noodzakelijk zijn voor een emotionele gezonde ontwikkeling. Deze vijf elementen zijn: hechting (een gevoel hebben van erbij te horen), veiligheid (zowel tolerantie als grenzen), communicatie (problemen worden uitgesproken en bevraagd), betrokkenheid en autonomie (verantwoordelijkheid opnemen voor eigen behandeling).
Op basis van deze elementen wordt de structuur en de dynamiek van het therapieaanbod opgebouwd.
Binnen de huiselijke context staat het therapeutisch samenleven centraal. Samen met de therapeuten en bewoners wordt er aan de psychische en relationele problemen gewerkt. Er wordt op zoek gegaan naar de dieperliggende oorzaken van de klachten, waardoor er meer inzicht komt op emoties en handelen. Het uiteindelijke doel is betere keuzes kunnen maken. Zo wordt er gewerkt naar een toekomst (studie, werk, relaties, …) waarin men zich beter voelt, contact kan maken en houden met anderen.
Ondertussen wordt er ook gewerkt aan de band met mensen buiten ‘de evenaar’. Belangrijke personen uit de onmiddellijke omgeving worden betrokken bij de opname en kunnen uitgenodigd worden voor gesprekken.
Een opleiding volgen of werken naast het therapeutisch programma kan alleen wanneer dit de therapie ten goede komt en/of aan het einde van de behandeling.
De maximale verblijfsduur is 13 maanden.
Details aanbod:

Behandeling van geestelijke gezondheidsproblemen bij minderjarigen
Behandeling van geestelijke gezondheidsproblemen meerderjarigen
Behandeling van geestelijke gezondheidsproblemen meerderjarigen
Niet regionaal verbonden.
Voor een intakegesprek of een kennismakingsgesprek kan men zich telefonisch aanmelden, elke werkdag tussen 9 en 17 uur – tel.: 03/225 02 20
In het eerste intakegesprek worden de problemen, de mogelijkheden en de motivatie besproken. Daarnaast wordt er een duidelijk beeld geschetst van het reilen en zeilen op ‘de evenaar’. Indien er verondersteld wordt dat een behandeling mogelijk is, volgt er een tweede afspraak. Na dit gesprek en na teamoverleg kan er eventueel een opname geregeld worden.
Een kennismakingsgesprek vooraf is mogelijk om meer te weten over de werkwijze van ‘de evenaar’. Ook dit kan telefonisch aangevraagd worden.
Door de kleinschaligheid van het project is een eventuele wachttijd onvoorspelbaar. Soms kan een opname zelfs in een tweetal weken gereld worden.
Elke werkdag tussen 9 en 17 uur telefonisch: 03/225 02 20
de.evenaar@emmaus.be