Contextbegeleiding: Gezinnen met kinderen van 0 tot 25 jaar.
Dagbegeleiding: kinderen van 6 tot 25 jaar.
Positieve heroriëntering: Gezinnen met kinderen van 0 tot 25 jaar.
Wij bieden 3 modules aan: Contextbegeleiding, dagbegeleiding en positieve heroriëntering. De module contextbegeleiding kan afzonderlijk of in combinatie met dagbegeleiding opgestart worden.
Contextbegeleiding:
Wij begeleiden gezinnen die steun nodig hebben bij de opvoeding of de ontwikkeling van kinderen. Je begeleider komt bij jullie thuis. Samen met je begeleider zoeken jullie naar oplossingen voor zaken die jullie willen veranderen binnen jullie gezin. Wij werken vooral aan de opvoeding van de kinderen, maar soms ook rond andere thema’s. Een begeleider komt minimaal één maal per week op bezoek. Je begeleider werkt met heel het gezin en indien wenselijk ook met de ruimere context. Wij richten ons vooral op de vragen die gezinnen hebben en starten daarbij vanuit hun krachten. Wij bespreken minstens elk half jaar of de begeleiding het gewenste resultaat heeft en of we verder gaan.
Dagbegeleiding:
Als je kiest voor dagbegeleiding komt de jongere dagelijks naar het centrum. De jongeren kunnen er spelen, samenzijn, praten, eten, … Tijdens het schooljaar is er een moment voorzien om huiswerk te maken (studie). In de groep wordt aan de afgesproken doelen gewerkt.
Wij organiseren ook ouderactiviteiten waar op wij op een gezellige manier ouders met elkaar in contact te brengen en in groepsverband kunnen oefenen aan doelen die ze opstellen ism met begeleiders.
Daarnaast bestaat de mogelijkheid dat ouders mee naar de dagbegeleiding komen op afgesproken tijdstippen om tijd door te brengen met hun kinderen en aan hun eigen opgestelde doelen te kunnen werken. Dit kan bv. een eetsituatie of studiemoment zijn.
Positieve heroriëntering:
Dit is een kortdurende begeleidingsvorm (max. 4 maanden). We starten deze begeleiding vanuit een verontrusting die wordt geuit door de aanmelder. De aanmelder begeleidt voor en na de interventie. Bij aanmelding is er sprake van een geblokkeerde situatie of crisis. We trachten deze situatie en gezinsdynamiek te deblokkeren door in gesprek te gaan. Hierbij zijn de aandachtspunten dat er eerlijk wordt gesproken over emoties en beleving van elke persoon die werd geraakt door het voorval. Dit doen we door af te wisselen tussen individuele gesprekken en kringgesprekken binnen de context. Deze methode van begeleiden heeft als uiteindelijk doel: gezinsleden met elkaar te verbinden, en open met elkaar te communiceren over deze blootgelegde emoties. We zorgen dat het gezin opnieuw openstaat voor verandering en gemotiveerd is om deze uit te voeren.
Wij hebben in Lier eveneens een aanbod van dezelfde modules RTJH (dagbegeleiding in groep, contextbegeleiding breedsporig, contextbegeleiding laafintensief, contextbegeleiding ifv. positieve heroriëntering en 1G1P).
Details aanbod:
(Context)begeleiding
Contextbegeleiding breedsporig
Contextbegeleiding in functie van positieve heroriëntering
Contextbegeleiding laagintensief
Verontrusting
Contextbegeleiding in functie van positieve heroriëntering
Dagbegeleiding en opvang
Dagbegeleiding in groep
Wij begeleiden gezinnen in de regio Heist-op-den-Berg en regio Lier.
Aarschot, Begijnendijk, Berlaar, Boechout, Bonheiden, Borsbeek, Duffel, Edegem, Heist op den Berg, Herentals, Herenthout, Herselt, Hove, Hulshout, Keerbergen, Kontich, Lier, Lint, Mortsel, Nijlen, Putte, Ranst, Sint-katelijnewaver, Tremelo, Westerlo en Wommelgem.
Voor ouders:
Als je denkt dat positieve heroriëntering, context- en/of dagbegeleiding iets voor jou is, dan bespreek je dit met een hulpverlener (van het CLB, CAW, CGG, Kind en gezin, huisarts ,…). Jullie kunnen ons samen contacteren. We overlopen jullie vraag en geven aan of we een begeleiding kunnen starten of waar jullie nog terecht kunnen.
We kiezen er voor geen wachtlijst aan te leggen, indien we niet binnen de 3 à 6 maand kunnen opstarten. Het is voor gezinnen niet zinvol om hulp aan te vragen en dan nodeloos lang te moeten wachten. Daarom geven we steeds op de website aan of we open plaatsen hebben binnen 3 à 6 maanden. Indien we inschatten dat de wachttijd langer is dan 3 à 6 maanden vragen we om ook bij een andere dienst aan te melden.
Voor aanmelders:
We vragen dat je als aanmelder met de cliënt bespreekt waarom de begeleiding zinvol is. We vragen dat de cliënt, mogelijks samen met jullie, ons contacteert. Dit om na te gaan of wij de geschikte dienst zijn.
We kiezen er voor geen wachtlijst aan te leggen, indien we niet binnen de 3 à 6 maand kunnen opstarten. Het is voor gezinnen niet zinvol om hulp aan te vragen en dan nodeloos lang te moeten wachten. Daarom geven we steeds op de website aan of we open plaatsen hebben binnen 3 à 6 maanden. Indien we inschatten dat de wachttijd langer is dan 3 à 6 maanden vragen we om ook bij een andere dienst aan te melden.
Aanmelden bij de Stuw kan enkel wanneer er een open plaats beschikbaar is. Het is bijgevolg niet mogelijk om een zorgvrager op een wachtlijst te plaatsen.
De open plaatsen zijn te raadplegen op hun website: http://werkvandonboscovremde.be/aanmelden-voor-stuw-heist-of-stuw-lier/beschikbare-plaatsen/
Contactpersoon: Sofie Blom
Telefoon: 0490 57 25 02
E-mail: sofie.blom@jeugdhulpdonbosco.be
Twee afdelingen:
Ouderijstraat 4, 2500 Lier
Noordstraat 25 bus 5, 2220 Heist op den Berg